Levensenergie

Er is een dans die eeuwig duurt;
dat is de dans van de verandering.
Donna Tartt  

In het Oosten is een bewuste houding ten aanzien van onze levensenergie veel bekender dan in onze Westerse cultuur; men kent daar een eeuwenlange traditie waarin de mens als energieveld wordt beschouwd. Als gevolg van levensomstandigheden kunnen er blokkades ontstaan in ons energieveld.
Dit is bijvoorbeeld te merken aan fysieke of mentale vermoeidheid, spanning of ziekte.
Het is dus belangrijk dat we dagelijks voor positieve aanvulling van onze levensenergie zorgen. Andere woorden voor levensenergie zijn onder andere Chi, Manna of Ki.

Wanneer iemand bij me komt voor coachgesprekken, is mijn eerste waarneming
gericht op wáár de energie geblokkeerd is. In iemands lichaam én in zijn of
haar leven. In welk stuk durft diegene niet voluit te gaan voor wat hij of zij graag wil?
Wat kan een stap zijn om hier een beweging in te brengen?

Ook in een familie systeem gaat ‘t om de energie die op bepaalde plekken niet
meer voluit kan stromen in dit systeem. Een opstelling laat dit prachtig zien!

Een Reiki behandeling laat energie weer beter stromen in het lichaam, wat
helpend is blokkades makkelijker op te laten lossen.

Energie is niets meer of minder dan een trilling, een frequentie. Alles om ons heen bestaat uit energie: voeding, muziek, kleuren, planten, dieren. Ieder met zijn eigen resonantie.
Wanneer er 2 verschillende energievelden bij elkaar komen, ontstaat de beweging om op hetzelfde niveau te willen gaan trillen, met andere woorden: de frequenties passen zich bij elkaar aan. Er wordt gezegd dat een groep vrouwen die in één huis leven (zoals bv in een klooster)  binnen afzienbare tijd allen tegelijk zullen menstrueren.

Hoe hoger onze trilling, hoe gezonder, energieker en blijer wij ons voelen.

Het is dus belangrijk je bewust te zijn van de energie die je om je heen ‘verzamelt’!
Er is geen eenduidig antwoord voor iedereen: jij kunt zelf t beste voelen van welke muziek je bv écht blij wordt of ontspant, welke kleuren het beste bij jou passen (ongeacht wat de mode ‘voorschrijft’…) voor welk dier je liefde voelt… welke voeding jou wérkelijk energie geeft!? En dan spreek ik niet over de voeding waar je blij van wordt op het moment dat je het in je mond stopt, zoals bv snoep, zoutjes, alcohol, waar je later dan weer de negatieve gevolgen van voelt… nee, voeding waardoor je daadwérkelijk energieker wordt!

Het lastige is dat we in de loop van ons leven, door gebeurtenissen, spanning en stress, zijn afgedwaald van ons vermogen in contact te zijn met wat goed voor ons is!  Met andere woorden: we zitten te veel in ons denken, onze ratio, in dat wat we hebben ‘geleerd’,  in plaats van te luisteren naar ons gevoel, onze intuïtie…
Om terug te kunnen gaan naar je gevoel en intuïtie, iets wat we allemaal bezitten, is het belangrijk te ont-dekken (wat staat voor: wat heb jij toe-gedekt en mag er weer zijn?) wat bij jou hoort en je te ont-wikkelen van alles wat je hebt ‘mee gekregen’ in de loop van je leven, maar wat niet wérkelijk bij jou hoort. Deze ‘wikkels’ kun je ook zien als ‘muurtjes’ waarachter jij je hebt terug getrokken omdat je gekwetst werd op de momenten dat je jezelf durfde te laten zien, meestal gebeurt dit in onze kindertijd. Door deze ‘wikkels’ of ‘muurtjes’ ontstaan blokkades in ons energiesysteem. Doordat je wat je nodig hebt diep hebt weg gestopt, kan de energie in bepaalde stukken van jouw energiesysteem niet meer voluit stromen.
De uitdaging is terug te komen bij wie jij daadwerkelijk bent, zonder deze beschermingmechanismes! Zodat jouw levensenergie weer voluit kan stromen.

Liefdesrelaties, kinderen, vriendschappen zijn vaak prachtige spiegels die je kunnen helpen te ontdekken wie jij bent en waar je behoefte aan hebt!

Een mooi boek wat ik je van harte aanbeveel is van Masaru Emoto: ‘Water weet het antwoord’. Deze Japanse onderzoeker vroor watermonsters in die waren blootgesteld aan positieve of aan negatieve woorden, gedachten, emoties of verschillende soorten muziek. Hij maakte foto’s van deze waterkristallen. Wanneer je deze foto’s ziet sta je versteld van de prachtige, perfect gevormde waterkristallen die hij heeft gemaakt van de positief beïnvloede watermonsters terwijl negatieve woorden, gedachten en emoties lelijke en misvormde waterkristallen laten zien… Wanneer je dan bedenkt dat wij als volwassene voor 70% uit water bestaan en een pasgeborene zelfs uit 90%….
Hoe belangrijk is het om liefdevol en positief over jezelf te denken en te praten!
Hoe belangrijk is het om liefdevol tegen kinderen te praten!

Negatief denken en praten, of dit nu over onszelf of over anderen is, komt meestal voort uit opvattingen die je hebt aangeleerd in de loop van je leven. Geleerd van je ouders (die het ook weer van hun ouders hebben geleerd… denk aan het familiesysteem) broers en zussen, leraren, kortom van iedereen die jou heeft beïnvloed in je leven.
Ont-dek eens of een aantal van deze opvattingen werkelijk bij jou horen of dat het tijd wordt deze los te laten…

Omarm en omring jezelf met positieve energie!

Ik daag je uit om de komende tijd vaker dingen te doen waar je blij van wordt, meer hiervan te ont-dekken,  liefdevoller over jezelf te denken en te praten, liefdevoller naar de mensen om je heen te kijken. Want wanneer jij daardoor jouw frequentie verhoogt, nodig je de ander uit om daarin mee te gaan…

Ont-wikkel en ont-dek jezelf!

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *